Smide

maj 18, 2011

Nu har jag investerat i ett rejält städ samt en fältässja, och här är första resultatet. En avkapad bit från en gammal harv blev till slut detta bladet. 10 cm långt är bladdelen. Nu återstår härdning och putsning / eggslipning så är det klart.

Smide

september 26, 2009

NU har jag invigt mitt ”nya” städ och det går faktiskt bättre och bättre. Började med en bit som jag skurit ut från en större bit av harven. Den var ungefär 1 centimeter i fyrkant. Smidde ut den till ett blad och början på en skära. Mycket kvar att lära men det är kul!

Ärsan i arbetshöjd

smide1

Så också städet, nåja nästan.

smide2

Fläkt på och varmt som tusan!

smide3

Banka, banka. Städet svarar mycket bra.

smide4

Behövs slipas till lite på en kant för att få bra anhåll.

smide5

Sträcka heter det visst när man gör ämnet smalare och längre.

smide6

Work in progress

smide7

Lite slipat och fuskslipfas bara för att se hur det blev.

smide8

Det måste till mer finlir med bankandet, för att undvika de djupa märken jag ficj på bladsidan, de går inte att slipa ner och samtidigt bibehålla bladets tjocklek.

Mer smide

maj 02, 2009

Igår testade jag med en motorrumsfläkt som lufttillförsel till ässjan och vilken skillnad i värme det blir med jämt tillflöde. En säck grillkol gick åt på nolltid. Testade knivblad på en stålbit igen och den här gången gick det böättre. Det är fortfarande svårt att banka rätt då ”städet” hela tiden hoppar och lossnar, men värmen var det inget fel på. Smideshammaren som inköpts var nog också delaktig i resultatet. Så här blev mitt andra försök med knivblad. Jag har nog ganska långt kvar ;)

Smidigt

april 12, 2009

Skämt åsido, igår kom jag äntligen till skott och smällde ihop experimentässjan och det fungerade över förväntan, mycket tack vare sonen som agerade ”bälgdräng” med den äran!

Paus med pumpandet

Ässjan i detalj, några tegelstenar och grillkol.

2 hinkar med plastpåsar över, 2 luftrör in i ässjan och sedan är ca 1000 grader ett faktum.

Ja, inte är det vackert men det är format iallafall.

Enkla verktyg, polygrip, campingyxa som smideshammare och en bit järnvägsräls. Vingligt men fungerande.

Nya projekt

januari 21, 2009

Så har bladen anlänt. Det blev ett blad för mycket än vad det var tänkt p.g.a en leverantörsmiss, men det skall nog ordna sig iallafall.

Det är från vänster 4 standardblad rostfritt, nästa blad är ett beställningsjobb från äldsta dottern (ja, kniven är på väg!) nästa är det extra bladet men ett handsmitt Dan Andersonblad med filework på ryggen som man nog skall kunna få till något snyggt på och sälja. Slutligen det sista Falkenbladet som väntar på sitt nya skaft. Totalt är det 11 blad som skall skaftas och jag har inga sågbandsblad! Körde av det sista och tyvärr fick jag besked idag om förlängd leveranstid på dem, så jag får hålla mig till tåls eller ta fram handsågen…